donderdag 15 mei 2014

Perstekst

Perstekst droogdouche

Door: Ellen Deleu (ergotherapie), Shana Depover (ergotherapie) , Sofie Havegeer (industrieel ontwerp) en Fien Vanderbeke (industrieel ontwerp)


Bart is een 50-jarige man die een zware mentale beperking heeft. Als dag invulling is hij graag bezig met zintuigelijk stimulerende voorwerpen zoals vibratorische materialen, ballen, plastic touwtjes,... Hij is geïnteresseerd in wat rondom hem gebeurt en krijgt graag aandacht.

Vanuit Ons Erf, het centrum waar Bart verblijft, kwam de vraag om een stabiele, verplaatsbare update van de droogdouche te maken. Een droogdouche is een structuur waaraan sensorische objecten zoals touwtjes, spiegeltjes, slingers, …gehangen worden. Hierdoor worden de zintuigen van de bewoners geprikkeld. De huidige droogdouches zijn vastgemaakt aan het plafond en alle elementen zijn vast aan de structuur.

Bart zijn nieuwe droogdouche is gebaseerd op zijn interesses en is zowel stevig, mobiel en opbergbaar. Bart houdt van parasols, daarom bestaat zijn droogdouche voornamelijk uit een groot zeil boven zijn hoofd, vastgemaakt aan een statief. In dit zeil zijn knoopsgaten voorzien. Aan alle sensoriële elementen worden knopen bevestigd, zodat de droogdouche gemakkelijk kan aangepast worden om zo iedere dag andere prikkels mee te geven. Samen met Barts begeleiders zijn we op zoek gegaan naar de meest geschikte materialen om aan de droogdouche te hangen. We kwamen uit bij kleurrijke, plastic slingers en voorwerpen. Barts begeleiders kunnen nu volop experimenteren en zelf nieuwe elementen maken om aan de droogdouche te hangen.
Het statief zelf kan samen geklapt worden om het plaats besparend op te bergen. Wanneer meerdere droogdouches na elkaar geplaatst worden kan als het ware een sensoriele tunnel gecreëerd worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten